Activități extracurriculare

 

Eclipsa de Soare, văzută de la Observatorul Astronomic de la Colegiul Energetic

Articolul din Saptamana.net

Trei evenimente astronomice rare – o eclipsă de Soare, o super-lună şi echinocţiul de primăvară – au fost observate vineri, 20 martie, în cadrul întâlnirii Cercului de astronomie “Galileo Galilei” ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul Colegiului Energetic din Râmnicu Vâlcea.
Înainte de a observa fenomenul astronomic, elevilor li s-au oferit informaţiile necesare perceperii corecte a acestuia. Maniera de prezentare a fost transdisciplinară deoarece a fost folosit atât un Dicţionar al limbii române, cât şi un tratat de astronomie. Elevii au avut posibilitatea de a căuta şi singuri informaţiile utilizând computerele ce sunt în dotarea Observatorului. Interesul acestora a fost foarte mare deoarece niciunul (datorită vârstei) nu au avut ocazia să urmărească Eclipsa totală din 1999.

Conducerea prestigioasei unităţi de învăţământ râmnicene reaminteşte părinţilor şi că, începând din toamnă, aşteaptă înscrieri pentru două clase a V-a

Ziua Armatei României sărbătorită la Colegiul Energetic

 

         Armata, fundamentul și garantul oricărei democrații, sărbătorește în fiecare an la 25 octombrie ziua instituției. Biroul de Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Vâlcea, cu sprijinul Centrului de instruire pentru geniu, EOD și Apărare CBRN „Panait Donici”, Rm. Vâlcea au organizat, joi, 23 octombrie 2014, în cadrul Colegiului Energetic, Rm. Vâlcea o activitate extrem de interesantă ce a avut drept scop apropierea elevilor de valorile și principiile ce guvernează activitatea instituției atât în țară, cât ți în teatrele de operațiuni din afara granițelor.

Domnul maior Nicolae Olaru, a subliniat în cuvântul său introductiv, semnificațiile zilei, precizând că multă vreme armata, ca organism al statului român, nu a avut propria zi aniversară. Mai mult, din martie 1948, acest gen de sărbătoare a fost abandonat. Data de 25 octombrie a fost aleasă ca Zi a Armatei în anul 1959 și ea semnifică eliberarea totală a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupația străină, moment în care Comandantul Armatei a IV-a, generalul Gheorghe Avramescu a consemnat: „La chemarea țării pentru dezrobirea Ardealului rupt prin Dictatul de la Viena ați răspuns cu însuflețire și credință în izbânda poporului nostru […]eliberând astfel ultima palmă de pământ sfânt al țării.”

Eroii armatei române au fost evocați, într-un discurs emoționant, de către domnul ist. Eugen Petrescu, Președintele Asociației Naţionale  Cultul  Eroilor “Regina Maria”, filiala Vâlcea.

Cu seriozitate și răbdare, ofițerii prezenți au prezentat elevilor Colegiului Energetic oferta educațională a Ministerului Apărării pentru instituțiile de învățământ militar superior și postliceal. Argumente pentru a alege o astfel de carieră au adăugat și doi dintre absolvenții Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu – Alina Mănăilă și Vlad Gabriel.

Un moment extrem de interesant a fost cel în care militarii veterani, plutonier major Stefan Potolea, plutonier adjutant Constantin Nicolae, au împărtășit audienței experiența lor din teatrele de operații din Irak și Afganistan.

Elementele de maximă atracție pentru elevii Colegiului Energetic au fost prezența câinelui Biță și miniexpoziția de armament și echipament militar. Antrenat pentru activitatea de pază a obiectivelor militare şi pentru detectarea materialelor explozive, Biță este  un soldat de elita si respectat in Armata Romana. Nu știe să tragă cu pușca, însă miroase fără greș substanțele explozibile. A fost la război pe tărâmuri afgane. Acolo a cruțat sute de vieți. I-a protejat pe soldații romani. E un ciobănesc german, crescut si antrenat la Centrul de Instruire pentru Geniu „Panait Donici„ din Râmnicu-Vâlcea. Lunile petrecute pe front l-au transformat într-un adevărat maestru în găsirea bombelor artizanale. A primit laude și calificative foarte bune din partea americanilor. Dovada este emblema lipita de echipament pe care o poartă cu noblețe.

Domnul director Dumitru Mătăcuță a fost onorat să primească, drept semne ale unei fructuoase colaborări  diplome și o medalie din partea Biroul de Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Vâlcea, precum și a Asociației Naţionale  Cultul  Eroilor “Regina Maria”, filiala Vâlcea.


Acțiunea de astăzi, la care elevii au participat cu interes, a fost un extraordinar prilej pentru noi să vedem, dincolo de uniforma militară și rigorile ei, sufletul soldaților noștri pentru care PATRIOTISMUL nu este doar un cuvânt, ci o stare de spirit, un mod de a ființa în aceste vremuri neclare. Domniile lor ne-au confirmat, nu doar prin vorbe, ci prin fapte că încrederea românilor în armată este fundamentată și, mai ales răsplătită.

Prof. dr. Ana-Maria Udrescu

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Consilier educativ

  • Încă din luna septembrie la Colegiul Energetic au avut loc mai multe acțiuni de voluntariat cu scopul ecologizării, acțiuni desfășurate sub numele ”Let’s do it Romania!”

  • “Toamna se numără bobocii” – în octombrie 2011, la Club ”Enigma” s-a desfășurat Balul Bobocilor, organizat de clasa a XI-a A, împreună cu domnul diriginte, profesor Mătăcuță Dumitru.
  • Tot în luna octombrie, Consiliul Școlar al Elevilor a organizat Haloween – de la joc la simbol – eveniment desfășurat în sala de festivități a colegiului.
  • La biblioteca liceului se desfasoară  în strânsă colaborare cu cadrele didactice diverse activităţi având drept scop stârnirea interesului pentru lectură, evidenţierea calităţilor și înclinaţiile elevilor, organizarea de montaje literare, momente artistice, concursuri, audiţii, expoziţii. Dintre activităţile derulate în acest prim semestru, amintim : ˝Basmele românilor˝, ˝Proiectul Cartea˝, ˝Mihail Sadoveanu – Ceahlăul  literaturii  române˝, ˝Obiceiuri la români˝, ˝Sf. Valentin vs Dragobete˝, ˝Prietenul copilariei noastre – Ion Creangă˝, ˝8 Martie – ziua mamei˝, ˝Cititorul lunii˝ – activitate care se desfășoară pe tot parcursul anului școlar.
  • În ”Săptămâna educației globale”

(14 – 18 noiembrie 2011), în școala noastră s-au desfășurat o serie de activități, precum Concurs de sloganuri – ”Atitudine pentru lumea noastră”, realizarea unui afiș, lecție demonstrativă, realizare de flyere.  ”Săptămâna educației globale” este un eveniment european care își propune să motiveze elevi și profesori în dezvoltarea activităților care să atragă atenția asupra educației globale. Coordonatori : prof. Gabriela Trică, Elena Preoteasa, Codruța Țenea.

  • În luna Decembrie – luna sărbătorilor de iarna – s-a organizat expoziția de Crăciun coordonată de prof. Venera Bîrzescu. Elevii au realizat, ornamente și felicitări de Crăciun folosind doar materiale reciclabile.
  • Expoziție de fotografii – Natura – formă, culoare, ritm – Evenimentul s-a desfășurat în ianuarie și a fost coordonat de prof. Venera Bîrzescu, iar fotografiile au fost realizate de elevii clasei a XI-a F.
  • În luna martie 2012, sub îndrumarea doamnei prof. Venera Bîrzescu, elevii au realizat o expozițe de mărțișoare din materiale refolosibile.
  • 14.03.2012 – s-a desfășurat evenimentul  ”Pi Day – Pie Day”, cu ocazia Zilei Internaționale a numărului PI, sub coordonarea prof. Carmen Diaconescu.

Elevi și profesori au sărbătorit prin : concursul de matematică – informatică ”Mister PI” cu diferite secțiuni (text, grafică, e), prezentări Power Point, sesiune de comunicări pentru profesori și ”Pie Day” – concurs ”Cea mai gustoasă prăjitură”.

Concursul de matematică și informatică – Mister PI este organizat de Asociația Română pentru Resurse Educaționale.

În fiecare an, 14 martie este Pi Day – ziua mondială a numărului π. În multe şcoli din întreaga lume elevi şi profesori, folosind celebrul număr ca pretext, se întâlnesc pentru a se bucura de valoroasa moştenire matematică (se știe că numărul π este raportul dintre lungimea cercului şi diametrul său, iar alegerea datei pentru comemorare este legată de valoarea sa aproximativă 3,14).

  • În zilele de 30 și 31 martie, la CTE s-au desfășurat diferite activități cu ocazia Orei Pământului.

Elevii clasei a IX-a A alături de elevii clasei a IX-a D au realizat un ceas floral în Parcul Colegiului. Clasele de protecția mediului, a IX-a H și a XI-a H au realizat pliante și semne de carte cu informații despre Ora Pământului. De asemenea, în sala de festivități a colegiului au fost prezentate materiale despre Ora Pământului în diferite orașe ale lumii.

La activități au participat și domnul primar Romeo Rădulescu alături de

reprezentanți mass-media.  Toate aceste activități au fostcoordonate de doamnele profesoare Venera Bîrzescu, Gabriela Elena Trică și Elena Preoteasa.

  • Pe 5 aprilie, elevi  de la clasele a IX-a, a X-a și a XI-a au participat în excursia de documentare de la Brașov, unde au vizitat Moulding Painting Rom – fabrică de componente și subcomponente autovehicule. Elevii au luat contact cu procesul de  producție și cu tehnologiile utilizate – mașini de turnat sub presiune, mașini de inscripționat prin procedeul de tampografiere. Excursia a fost organizată de d-na profesoară Marilena Matei.
  • În cadrul planului antiviolență al Colegiului Tehnic Energetic, s-a desfășurat dezbaterea: Violența și mass-media – o relație mimetică în parteneriat cu mass-media locală și reprezentanți ai Poliției județene. În cadrul aceluiași proiect a fost realizată, în luna martie o expoziție de fotografie – Noi spunem  NU violenței!